Επιλόχειος κατάθλιψη: Ο ρόλος της ηλικίας τεκνοποίησης

 

Επιλόχειος κατάθλιψη: Ο ρόλος της ηλικίας τεκνοποίησης

Φως στο ρόλο που διαδραματίζει η ηλικία τεκνοποίησης στον κίνδυνο εμφάνισης επιλόχειου κατάθλιψης, ρίχνει νέα βρετανική μελέτη.


 

Οι πολύ νεαρές γυναίκες, συγκεκριμένα όσες ανήκουν στον ηλιακό φάσμα μεταξύ 15 και 19 ετών, είναι πιο ευάλωτες στην επιλόχειο κατάθλιψη, βάσει των ευρημάτων της πρώτης του είδους μελέτης.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών του υπουργείου Υγείας της Βρετανίας και του Greater Manchester Mental Health NHS Foundation Trust.


Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που συγκρίνει τα ποσοστά εκδήλωσης ψυχικής νόσου σε γυναίκες διαφορετικών ηλικιών την περίοδο μετά τον τοκετό.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα για συνολικά 2,7 εκατομμύρια γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναλύθηκε η κατάσταση της ψυχικής υγείας τους πριν και μετά τον τοκετό με βάση την ηλικία και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν μοντέλα αναλογικού κινδύνου του Cox για τη σύγκριση των ποσοστών εμφάνισης νέας ψυχικής νόσου μεταξύ των περιόδων μετά τον τοκετό και προγενέστερα.

Από τα ευρήματα προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις ότι η επίδραση του τοκετού στην ψυχική υγεία σχετίζεται με την ηλικία, με τον κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης, αγχώδους διαταραχής και συναισθηματικής ψύχωσης να είναι πολύ μεγαλύτερος στις νεαρές γυναίκες.

Συγκεκριμένα, στις ηλικίες 15-19 ετών διαπιστώθηκε ότι ήταν πάνω από επτά φορές πιο πιθανή η εκδήλωση κατάθλιψης την περίοδο μετά τον τοκετό συγκριτικά με το υπόλοιπο διάστημα. Η ίδια ηλικιακή ομάδα είχε επίσης 50% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσει αγχώδη διαταραχή.

Παρατηρήθηκε ότι ο τοκετός είχε επίσης διπλάσια επίδραση στην εμφάνιση συναισθηματικής ψύχωσης σε γυναίκες ηλικίας 15-24 ετών σε σύγκριση με τις γυναίκες συνολικά.

«Η μελέτη προσθέτει νέα στοιχεία ότι η επίδραση του τοκετού στην ψυχική υγεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία της μητέρας και οι νεαρές γυναίκες επηρεάζονται στο μεγαλύτερο βαθμό όσον αφορά την κατάθλιψη και το άγχος», τονίζει η Δρ. Eleanor Swift, ψυχίατρος στο Greater Manchester Mental Health NHS Foundation Trust.

Επισημαίνει ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς οι ψυχικές νόσοι μετά τον τοκετό έχουν συνδεθεί με χειρότερη πρόγνωση για τη μητέρα και το παιδί, και αυτοί οι κίνδυνοι καθιστούν τον οικογενειακό προγραμματισμό πιο τρομακτικό για τις γυναίκες.

Τα νέα ευρήματα μπορούν να αποτελέσουν οδηγό για τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας ως προς την κατάλληλη καθοδήγηση των γυναικών και των οικογενειών τους, καθώς και τη στοχευμένη θεραπευτική αντιμετώπιση.