Ινομυαλγία: Σημεία πόνου, συμπτώματα και αντιμετώπισηΗ ινομυαλγία είναι μια κατάσταση που προκαλεί πόνο στους μύες και τους μαλακούς ιστούς σε όλο το σώμα. Είναι μια συνεχιζόμενη (χρόνια) κατάσταση.


Η ινομυαλγία μπορεί να επηρεάσει:


τον σβέρκο

τους ώμους

την πλάτη

το στήθος

τους γοφούς

τους γλουτούς

τα χέρια

τα πόδια

Ο πόνος μπορεί να είναι χειρότερος το πρωί και το βράδυ, αλλά μερικές φορές διαρκεί όλη την ημέρα. Ο πόνος μπορεί να επιδεινωθεί με:


σωματική δραστηριότητα

κρύο, ή υγρό καιρό

άγχος και στρες

Η ινομυαλγία επηρεάζει περίπου 1 στα 50 έως 1 στα 25 άτομα (στις ΗΠΑ). Είναι πιο συχνή σε γυναίκες μέσης ηλικίας.


Τι προκαλεί την ινομυαλγία;

Η αιτία είναι άγνωστη. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχει σχέση με προβλήματα ύπνου και άγχος. Μπορεί επίσης να συνδέεται με ανοσοποιητικά, ενδοκρινικά, ή βιοχημικά προβλήματα του οργανισμού.

Ινομυαλγία: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Όμως ο χρόνιος πόνος είναι το πιο κοινό σύμπτωμα. Ο πόνος επηρεάζει συχνότερα τους μύες και τα σημεία όπου οι μύες προσκολλώνται στα οστά. Αυτοί είναι οι σύνδεσμοι και οι τένοντες.


Ο πόνος μπορεί να ξεκινήσει σε ένα μέρος του σώματός σας, όπως ο λαιμός και οι ώμοι σας. Οποιοδήποτε μέρος του σώματος μπορεί να επηρεαστεί. Ο πόνος κυμαίνεται από ήπιος έως σοβαρός. Μπορεί να αισθάνεται σαν κάψιμο, καταπόνηση, δυσκαμψία, ή πόνος χτυπήματος. Μπορεί να έχετε πόνους μόνο σε συγκεκριμένα σημεία των μυών. Μπορεί να μοιάζει με αρθρίτιδα, αλλά δεν είναι μια κατάσταση που επιδεινώνεται. Και δεν βλάπτει τους μύες ή τα οστά.


Άλλα κοινά συμπτώματα στην ινομυαλγία περιλαμβάνουν:

Μέτρια έως σοβαρή κόπωση

Μειωμένη αντοχή στην άσκηση

Προβλήματα ύπνου το βράδυ

Καταθλιπτική διάθεση

Ανησυχία

Πονοκέφαλοι

Συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου, όπως κοιλιακός πόνος, φούσκωμα, διάρροια και δυσκοιλιότητα

Ανήσυχα πόδια

Επώδυνη έμμηνος ρύση

Δυσκολία στην καθαρή σκέψη (ομίχλη εγκεφάλου)

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να φαίνονται σαν άλλες καταστάσεις υγείας. Βεβαιωθείτε ότι θα πάτε σε γιατρό για μια υπεύθυνη διάγνωση.
Πώς γίνεται η διάγνωση της ινομυαλγίας;

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες διαγνωστικές εξετάσεις που να μπορούν να επιβεβαιώσουν την ινομυαλγία. Αντίθετα, η διάγνωση βασίζεται στα συμπτώματά σας, σε μια φυσική εξέταση και, ενδεχομένως, στον αποκλεισμό άλλων καταστάσεων.


Πώς αντιμετωπίζεται η ινομυαλγία;

Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από τα συμπτώματα, την ηλικία και τη γενική υγεία σας. Θα εξαρτηθεί επίσης από το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση.


Δεν υπάρχει θεραπεία για την ινομυαλγία, αλλά τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Οι ήπιες περιπτώσεις μπορεί να βελτιωθούν με μείωση του στρες ή αλλαγές στον τρόπο ζωής. Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις απαιτούν την επίσκεψη σε ειδικό ρευματολόγο, ή σε φυσιοθεραπευτή, ή ακόμα και σε κάποια κλινική διαχείρισης πόνου.


Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:

Αντιφλεγμονώδη φάρμακα, για να απαλύνουν τον πόνο και να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε

Άλλα παυσίπονα

Φάρμακα εγκεκριμένα για τη θεραπεία της ινομυαλγίας (ντουλοξετίνη, πρεγκαμπαλίνη και μιλνασιπράνη)

Φάρμακα για την ανακούφιση της κατάθλιψης (αντικαταθλιπτικά)

Άσκηση και φυσικοθεραπεία, για τέντωμα των μυών και βελτίωση της καρδιαγγειακής ικανότητας

Μέθοδοι χαλάρωσης

Θεραπείες με θερμικές παρεμβάσεις

Θεραπείες κρύες παρεμβάσεις (πιο σπάνιες)

Μασάζ

Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τους κινδύνους, τα οφέλη και τις πιθανές παρενέργειες όλων των φαρμάκων, ειδικά για εσάς και τυχόν άλλα φάρμακα που ήδη παίρνετε.


Η ινομυαλγία είναι μια χρόνια πάθηση. Αλλά μπορείτε να τη διαχειριστείτε σε συνεργασία με τον γιατρό σας. Εκτός από τα φάρμακα, αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν τα συμπτώματα. Τέτοιες είναι ο καλής ποιότητας ύπνος και η άσκηση.


Συνοπτικά: Βασικά σημεία για την ινομυαλγία

Η ινομυαλγία είναι μια χρόνια πάθηση που προκαλεί πόνο στους μύες και τους μαλακούς ιστούς σε όλο το σώμα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να συνδέεται με προβλήματα ύπνου, άγχος ή ανοσοποιητικά, ενδοκρινικά ή βιοχημικά προβλήματα.

Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν έλλειψη ενέργειας (κόπωση), προβλήματα ύπνου, κατάθλιψη, πονοκεφάλους και άλλα προβλήματα.

Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα, άσκηση, χαλάρωση, ζέστη ή κρύο και μασάζ.

 


Iatropedia.gr